Startsida |Allmänt om min bakmaskin |Tips |Recept |Mat |E-mail


Mått och vikt

1 dl = 100 ml = 7 msk
1 msk = 15 ml = 3 tsk
1 tsk = 5 ml = 5 kryddmått
1 kryddmått (krm) = 1 ml = 0/5 tsk
1 tekopp (tkp) = ca 2,5 dl
1 kaffekopp (kkp) = ca 1,5 dl

Utländska mått

Vikt (engelsk och amerikansk)
1 pund (lb) = 16 ounces = 453,6 g
1 ounce (oz) = 28,35 g
3,5 ounces = ca 100 g

Volym (amerikansk)
1 U.D. gallon = 4 liquid quarts = 3,8 liter
1 liquid quart = 2 liquid pints = 9,5 dl
1 liquid pint = 2 cups = 4,7 dl
1 cup = 8 fluid ounces = 2,4 dl
1 fluid ounce = 29,6 ml
1 tablespoon = 3 teaspoons = 15 ml
1 teaspoon = 5 ml

Gamla svenska mått

1 skålpund = 32 lod = 425 g
1 lod = 4 kvintin = 13,3 g
1 kappe = 1,75 kanna = 4,6 liter
1 kanna = 2 stop = 2,62 liter
1 stop = 4 kvarter = 1,31 liter
1 kvarter = 4 jungfrur = 0,33 liter
1 jungfru = 0,082 liter = 8,2 cl

Omräkningstabell

Tillbaka överst på sidan

Både Olle Söderqvist och Nils Svensson har varit vänliga att skicka innehållet i nedanstående omvandlingstabell till mig. Tack så mycket.

Livsmedel 100 ml
(1 dl)
ca g
15 ml
(1 msk)
ca g
5 ml
(1 tsk)
ca g
1 ml
(1 krm)
ca g
100 g
ca ml
SOCKER          
Farinsocker 70 10 - - 145
Florsocker, pärlsocker 80 9 - - 165
Sirap 140 20 - - 70
Strösocker 85 12 4 - 120
Vanillinsocker - 8 3 - 190
MATFETT          
Margarin, smält 90 13 4 - 110
Olja 90 13 4 - 110
Smör, fast 95 15 5 - 105
Smör, smält 90 13 4 - 110
MJÖL          
Blandmjöl (2-4 sädesslag) 50-55 7-9 - - 180-200
Bovetemjöl 60 9 - - 165
Grahamsmjöl 60 9 - - 165
Kornmjöl 50-55 7-8 - - 180-200
Rågmjöl 50-55 7-8 - - 180-200
Rågsikt 50-80 8-9 - - 165-180
Vetekli, fint 35 5 - - 285
Vetekli, grovt 20 3 - - 500
Vetemjöl 50-60 8-9 - - 165-190
DIVERSE          
Bakpulver, bikarbonat - 15 5 1,0 100
Havregryn 35-40 5 - - 250-285
Keso 100 - - - 100
Linfrö, hela 65 10 - - 155
Russin 50-70 8-10 - - 145-200

Tillbaka överst på sidan

Skicka till mail till bakmaskinen@yahoo.se om du har något att bidra med.

Jag vill jättegärna ha ett bra recept på kavring.

Startsida |Allmänt om min bakmaskin |Tips |Recept |Mat |E-mail

http://bakmaskinen.se/bakmask/omrekn.htm