Startsida |Mat |E-mail


Diverse smarrigheter

Nytt recept 040104 (ååmmdd)

Än så länge har jag inte samlat så många recept här. Vi får väl se om det växer i framtiden.

Grönpepparkyckling

1 st kyckling eller kycklingdelar som du tycker om; 4 filéer eller kanske 4 kycklingklubbor.
3 msk grönpeppar
3 msk soja
1 dl sherry
2 dl - 1 brk crème fraiche
2 dl - 1 pkt grädde
saften av 1 citron
salt
matfett
hackad persilja
Du kan byta ut sherryn mot 1 dl vitt vin + 3 msk konjak. (Nästan all sprit är god i maten.)

Dela kycklingen i bitar. Bryn i lite matfett. Tillsätt 2 msk grönpeppar, soja och sherry och låt puttra i 5 minuter.

Häll på grädde, crème fraiche och citronsaft och låt puttra i ytterligare 25 minuter. Smaka av med salt. Toppa med hackad persilja och en knapp msk grönpeppar.

Servera med kokt ris och sallad.

Tillbaka överst på sidan

Jordnötsbiff på spett

600 g lövbiff
0,5 brk (knappt 1 dl) kokosmjölk (gärna lätt)
1,5 dl jordnötssmör med krokant
1-1,5 tsk chili i tub (Signum)
1 msk socker
1 pressad vitlöksklyfta
salt
peppar

Sätt ugnen på grill, 225 grader.

Häll i kokosmjölken i en kastrull. Tillsätt jordnötssmör, chili, socker och vitlök. Värm tills jordnötssmöret har smält. Smaka av med salt och peppar. Låt inte såsen stå för länge innan den serveras, då riskerar den att skära sig.

Om såsen trots allt skulle skära sig så rör ner 1-2 msk iskallt vatten före servering.

Skär lövbiffen i strimlor och trä upp dem på spett.

Lägg spetten på en plåt högst upp i ugnen och grilla ett par minuter på varje sida.

Passa noga så att de inte bränns.

Servera genast med såsen, kokt ris och sallad. Inlagd gurka passar väldigt bra till.

Tillbaka överst på sidan

Wasstons flarnäpplen

7 st stora äpplen
150 g smör eller margarin
2,25 dl havregryn
2,25 dl vetemjöl
2,25 dl strösocker
0,5 dl kaffegrädde
0,5 dl sirap
0,5 tsk bakpulver

Sätt på ugnen på 175 grader. Skala och klyfta äpplen. Bred ut dem i en smord, ungssäker form.

Smält fettet i en kastrull. Blanda ned havregrynen. Tillsätt resten av ingredienserna.

Bred ut smeten över äpplena. Det ska inte vara tjockare än max 2 centimeter. In med det i ugnen i ca 20 minuter. Det ska få lite färg.

Om det inte har börjat ta färg efter en kvart, så ska du höja värmen. Det viktiga är att äpplena hinner bli klara och den tiden bör räcka.

Den färdiga äppelkakan ska bli lite seg, lite knäckaktig. Om den har färg men blir för lös så är det för tjockt med smet på äpplena. Använd då en större form eller minska mängden.

Låt kakan svalna och servera med vaniljsås eller vispgrädde.

Tillbaka överst på sidan

Pinocchiotårta

021221

Receptet är skapat av Tore Wretman.

Tårtbottnar
3 äggulor
1 dl Strösocker
5 msk kaffegrädde
2 tsk bakpulver
1,5 dl vetemjöl
125 g smält, avsvalnat smör (1,5 dl)

Maräng
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk vanillinsocker
flisad mandel

Fyllning
3 dl vispgrädde
ca 0,5 liter frysta, avrunna eller färska bär, gärna björnbär, hallon eller hjortron.

Form
Vanlig stor långpanna, bakplåtspapper och smör till pensling.

Sätt på ugnen på 200 grader.

Blanda bakpulver och mjöl.

Vispa gulor och strösocker vitt och pösigt. Tillsätt efterhand grädden och det smälta smöret växelvis med det med bakpulver blandade mjölet. Vispa till en jämn smet som breds ut i långpannan på det välsmorda bakpapperet.

Vispa äggvitorna mycket hårt med elvispen. Bunken och visparna måste vara helt rena och torra. Tillsätt efterhand socker och vanillinsocker och fortsätt vispa tills marängen är så styv att du kan dra upp den till spetsiga toppar som håller formen.

Bred marängen över sockerkakssmeten i långpannan. Strö på så mycket flisad mandel som du själv önskar.

Sätt in pannan i 200 grader på nedersta falsen i 5 minuter. Sänk då värmen till 175 grader och fortsätt grädda kakan i 20 - 30 minuter eller tills marängen har svag färg och kakan känns fast vid prov med sticka.

Tag ut kakan och låt den kallna i formen. Lyft sedan upp den försiktigt och drag bort bakplåtspapperet om det sitter fast.

Dela kakan tvärs över till två mindre rektangulära bitar. Täck ena halvan med fast vispad grädde. Strö bären över grädden. Lägg den andra halvan ovanpå och garnera utmed kanten, där grädden tittar fram, med några hela bär.

Servera omedelbart.

Tillbaka överst på sidan

Kokoskyckling från Afrika

030425

1 kyckling i bitar eller ca 1 kilo valfria kycklingdelar
olja till stekning
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd spansk peppar, ansad och strimlad
1 tsk ingerfära
1 tsk curry
1 tsk salt
1 tsk socker
rivet skal av en halv citron
2 msk tomatpuré
1 hönsbuljongtärning
1 burk kokosmjölk, 165 ml
ev lite vatten
kokosflingor

Skala och hacka löken. Smält löken i oljan, dvs låt inte löken bli brun.

Skala och hacka vitlöken. Strimla och ansa den spanska paprikan. Tillsätt vitlöken när löken nästan är klar. Tillsätt även paprikan och kryddorna dvs ingerfäran, curryn, saltet och sockret.

Lägg i kycklingbitarna och bryn runt om i cirka 5 min.

Riv citronskal från en halv citron. Om du vill så är det inget som hindrar att du tar skalet från hela citronen.

Tillsätt det rivna citronskalet, tomatpurén, kokosmjölken och buljontärningen.

Lägg på lock, sänk värmen och låt småputtra i ca 25-30 minuter.

Späd eventuellt med lite vatten om du vill ha mer sås. Kontrollera att kycklingen är helt klar. Strö lite kokosflarn över den färdiga kycklingen.

Servera med ris och lite grönsaker.

Tillbaka överst på sidan

Citronfrestelse

040104

3 äggulor
2 tsk vaniljsocker
2 dl socker
2 dl crème fraiche
Saft och skal av 1 citron
3 äggvitor
6 digestivekex

Riv citronskal från en citron. Pressa ur citronsaften.

Vispa äggulorna, vaniljsockret och sockret poröst i en bunke.

Blanda äggvispet med crème fraichen och smaksätt med citronen.

Vispa äggvitorna hårt med elvispen. Bunken och visparna måste vara helt rena och torra.

Blanda (ej med elvisp) ihop äggvitorna med crème fraiche-blandningen.

Smula kexen.

Varva de söndersmulade kexen med smeten i 4 skålar som tål att frysas. Stoppa in skålarna i frysen över natten eller i minst 10 timmar.

Servera direkt från frysen och toppa med färska bär eller färsk frukt.

Tillbaka överst på sidan

Om du vill kontakta mig så är adressen bakmaskinen@yahoo.se.

Startsida |Mat |E-mail

http://bakmaskinen.se/mat/diverse.htm