Startsida |Allmänt |Tips |Mått och vikt |Mat |E-mail


Recept till bakmaskin

Nytt recept 040110 (ååmmdd) Vilka är nya?

Recepten som ren textfil. Använd textfilen om du bara är intresserad av en utskrift av recepten utan tjafs. Om du vill spara den och det inte sker automatiskt när du klickar på länken så prova istället att högerklicka på den. Välj "spara mål som..." eller liknande.

De recept som står under Egna recept har jag garanterat testat. Det är traditionella recept som jag har modifierat. Fådda recept är recept som vänliga själar skickat till mig.

Jag har testat en del av de andra recepten, men inte alla. De av de andra recepten som jag har testat fungerade i alla fall för mig.

Egna recept

Vörtbröd utan russin

021220

1 tsk torrjäst
25 g smör eller margarin
1 påse vörtmix (Santa Maria, 90 g)
1 dl ljus sirap
1 knapp lättöl (33 cl minus 0,5 dl)
4 dl vetemjöl
4 dl rågsikt

Program Grovbröd

Grahamslingonlimpa

021010

3 tsk bikarbonat
3 dl vetemjöl
4,5 dl grahamsmjöl
2,5 dl mjölk
2,5 dl lingonsylt
1 msk smör

Kör degprogrammet i 15 minuter eller tills alla klimpar är borta. Stick ner en ätpinne (eller ett annat lämpligt verktyg av trä eller plast) efter 10 minuter och rör om för att få upp all mjöl från hörnen i burken. Peta även ner eventuell mjöl från sidorna. Baka medium

Sött grovbröd

1,5 tsk torrjäst
4 dl lantbrödsmjöl, 4 sädeslag
2 dl vetemjöl
1 dl grov rågmjöl
2 msk socker
1,5 tsk salt
0,5 tsk stött fänkål
2 tsk pomeransskal
1 msk smör
3 dl mjölk

Program Normal

Halvsötat bröd

1,5 tsk torrjäst
4 dl lantbrödsmjöl, 4 sädeslag
2 dl vetemjöl
1 dl rågsikt
1 msk socker
1,5 tsk salt
2 tsk pomeransskal
1 tsk stött fänkål
1 msk smör
3 dl mjölk

Program Normal

Yogurtbröd

1,5 tsk torrjäst
2 dl lantbrödsmjöl, 4 sädeslag
1 dl grovt rågmjöl
4 dl vetemjöl
1 msk socker
1,5 tsk salt
1 tsk brödkryddor
1 msk smör
2,5 dl mjölk
1 dl yogurt

Program Normal

Formbröd

1,5 tsk torrjäst
5 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
1,5 tsk salt
1 msk smör
0,5 tsk kummin
3 dl vatten

Program Normal

Pomeranslimpa

1,5 tsk torrjäst
5 dl rågsikt
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
2 tsk pomeransskal
1 tsk stött fänkål
1 msk smör
0,5 dl sirap
2,5 dl mjölk

Program Grovbröd

Lantbrödsmjölslimpa

1,5 tsk torrjäst
7 dl lantbrödsmjöl, 4 sädeslag
1,5 tsk salt
1 msk smör
2 msk mörk sirap
3 dl vatten

Program Normal

Grov lantbrödsmjölslimpa

1,5 tsk torrjäst
7 dl lantbrödsmjöl, 4 sädeslag
0,5 dl linfrö
1,5 tsk salt
2 tsk pomeransskal
1 msk smör
2 msk sirap
3 dl mjölk

Program Normal

Sportlimpa

1,5 tsk torrjäst
3 dl vetemjöl
3 dl rågsikt
1,5 dl grahamsmjöl
0,5 dl linfrö
1,5 tsk salt
1 msk pomeransskal
1 tsk stött fänkål
1 msk smör
2 msk sirap
3 dl mjölk

Program Grovbröd

Sportigare än sportigaste limpan

1,5 tsk torrjäst
2 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
1,5 dl grov rågmjöl
1,5 dl grahamsmjöl
0,5 dl linfrö
1,5 tsk salt
1 msk smör
2 msk mörk sirap
3 dl vatten

Program Grovbröd

Tillbaka överst på sidan

Fådda recept

Tillbaka överst på sidan

Större bröd

040104

Nedanstående grundrecept har jag fått av Camilla. Eftersom de är 5 personer i sin familj så tycker hon bröden blir väl små.

Camilla använder framgångsrikt nedanstående grundrecept. Tack Camilla för detta braiga råd.

1,5 tsk torrjäst
ca 850 gram mjöl (också olika blandningar och gryner)
5,5 dl vätska (använder olika blandningar ex. vatten, natuerll yoghurt, mjölk, öl, keso, filmjölk)
1 dl brun socker
1 - 2 msk olja

Till det kommer kryddor och salt efter tycke och smak. Camilla häller ofta i sirap, lingonsylt, farinsocker etc.

Programinställningarna ändras beroende utifrån vilken typ av bröd som bakas. Grovbröd (allt med grovt rågmjöl alternativt med mycket gryn/ solrosfrö/linfrö i) eller vitt bröd (sådant som har vetemjöl som största grund)

Bas för bröd med vanlig jäst

031229

Nedanstående basrecept har jag fått av PG Jönsson och hustru. De bakar sina bröd med vanlig jäst. Man tackar för detta användbara tips.

Jönsson berättar att de säkert kört 50 bröd -hälso med råg, med nötter, med oliver, med olivolja, med balsamvinäger, med russin, med mandel, med olika mjölblandningar etc. De slänger i lite vad de känner för.

Det är rätta takter på familjen Jönsson!

ca 1/4 - 1/3 paket jäst, smulas ner
7,5 dl vetemjöl
2 tsk salt
ev 2 tsk socker
3-4 msk smör
knappt 3 dl vätska, ren mjölk alt vatten alt blandning (tot <3dl)

Grövre mjöl kräver mer jäst än ljust.

Program Normal

Julitabröd

040110

Receptet till julitabrödet har jag fått av Inger Björck från Jönköping. Tack.

Inger berättar att detta bröd går hem hos barnen.

1,5 tsk jäst
5 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
1 dl brun socker
3 dl vatten
1 tsk salt
1 ägg, knäcks bara i, rakt av

Program Normal

Följande 8 recept har jag fått av Lennart Jonsson i Forshaga. Han är biodlare och har hemsidan http://home.swipnet.se/bisidan. Titta gärna in där och lär dig mer om honung.

Vete

021021

Lennart väger sin mjöl. Jag har ännu räknat om det till dl, men det kommer. Var bara lugn.

0,75 tsk jäst
420 g vetemjöl
0,5 tsk salt
0,5 dl krossade linfrön och/eller 2 msk krossade solrosfrön eller 1 dl krossade sesamfrön
0,5 msk honung eller 2 msk russin
3 dl vatten

Program Normal, medium

Vete och råg/graham

021021

0,75 tsk jäst (1 tsk för rågmjöl)
340 g vetemjöl
100 g grahamsmjöl eller 80 g fint rågmjöl
0,5 tsk salt
2 msk krossade nötter eller solrosfrön
0,5 msk honung (1 msk för rågmjöl)
3 dl vatten

Program Normal, medium

Vete och rågsikt

021021

0,75 tsk jäst
420 g mjöl, vetemjöl och rågsikt
0,5 tsk salt
2 tsk krossad fänkål
0,5 msk honung eller « dl russin
3 dl vatten

Program Normal, ljus

Vete och grov råg med russin

021021

1 tsk jäst
380 g vetemjöl
50 g grovt rågmjöl
0,5 tsk salt
0,5 dl russin
3 dl vatten

Program Grovbröd, medium

Vete och grov råg med fänkål

021021

1 tsk jäst
330 g vetemjöl
100 g grovt rågmjöl
0,5 tsk salt
1 tsk fänkål
1 msk honung
3 dl vatten

Program Grovbröd, medium

4 sädesslag, vete och rågsikt

021021

1 tsk jäst
220 g lantbrödsmjöl, 4 sädeslag
140 g vetemjöl
60 g rågsikt
1 tsk salt
1 tsk stött fänkål
1 msk honung
1 msk rapsolja
3 dl vatten

Program Normal, ljus

Vete, rågsikt, grov råg och graham

021021

0,75 tsk jäst
2 dl vetemjöl
2 dl rågsikt
1,5 dl grovt rågmjöl
1,5 dl grahamsmjöl
0,5 dl linfrö
1 tsk salt
1 msk rapsolja
2 msk sirap eller honung
3 dl vatten

Program Grovbröd, normal

Rågsikt och vete

021021

1 tsk jäst
260 g rågsikt
170 g vetemjöl
0,5 dl solrosfrön
1 tsk kummin
0,5 tsk salt
1 msk rapsolja
3 dl vatten

Program Normal, medium

Banankaka

Banankakan har jag fått av Jonas Kollberg. Tack Jonas.

1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
5 dl vetemjöl
2 dl socker
0,5 dl olja
2 st ägg
2 st bananer

5 minuter på degprogrammet. Stick ned en träslev efter 3 minuter och rör om för att få upp mjöl från hörnen på burken. Baka ljust, låt stå i 15 minuter efter det att den är färdig.

Recept från en annan bakmaskins bruksanvisning

Tillbaka överst på sidan

Jag vet inte vilket märke det är på bakmaskinen som dessa recept kommer ifrån. För mig har det fungerat att översätta program 2 med program Grovbröd och program 3 med program Normal. Jag har inte testat alla program utan bara några få. Dessa recept har jag fått av Christer genom http://welcome.to/overum

Enkelt kryddat grahamsbröd

1 tsk torrjäst
4 dl grahamsmjöl
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
1,5 msk malda brödkryddor
1 msk sirap
3 dl vatten

Program 2

Bröd med havregryn och honung

1,5 tsk torrjäst
7 dl vetemjöl
1,5 dl havregryn
1 tsk salt
1 msk honung
2 msk olja
3 dl vatten

Program 3

Bröd med anis och fänkål

1 tsk torrjäst
5 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
1 tsk stött anis
2 tsk stött fänkål
1 msk olja
1,5 msk mörk sirap
3 dl vatten

Program 3

Russinbröd

1 tsk torrjäst
5 dl rågsiktsmjöl
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 dl russin
3 dl vatten

Program 2

Linfröbröd

1 tsk torrjäst
7 dl vetemjöl
0,5 dl kruskakli
0,5 dl linfrö
1 tsk salt
1 msk sirap
1,5 msk olja
3 dl vatten

Program 2

Saftigt rågbröd

1 tsk torrjäst
4 dl fint rågmjöl
4 dl vetemjöl
1 tsk salt
3 dl vatten

Program 3

Solrosbröd

1 tsk torrjäst
5 dl rågsiktsmjöl
3 dl vetemjöl
0,5 dl solroskärnor
0,5 msk kummin
0,5 tsk salt
1 msk olja
3 dl vatten

Program 2

Franskt lantbröd

1 tsk torrjäst
8 dl vitt lantbrödsmjöl
1 tsk salt
1 msk olja
3 dl vatten

Program 2

Fiberrikt ostbröd

1 tsk torrjäst
2 dl grahamsmjöl
0,5 dl kruskakli
5 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
1 tsk strösocker
2 dl riven ost (t ex Grevé)

3 dl vatten

Program 2

Vitt formbröd

1 tsk torrjäst
7,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk strösocker
1 msk (15g) margarin eller smör
2,75 dl vatten

Program 1

Rågsiktsbröd

1 tsk torrjäst
8 dl rågsiktsmjöl
1,5 tsk salt
1 tsk strösocker
3 dl vatten

Program 2

Rågsiktsbröd (ditskrivet för hand)

1,5 tsk torrjäst
7,3 dl rågsiktsmjöl
1 tsk salt
1 msk strösocker
1 msk margarin
2,5 dl vatten

Program 2

Recept från min bruksanvisning

(Nordica Home Baker, modell 6572)

Tillbaka överst på sidan

Dessa recept finns på tillverkarens hemsida. http://www.joffe.se/bakmaskiner.htm

Vitt formbröd

1,5 tsk torrjäst
7 dl vetemjöl
1 tsk salt
3 dl vatten

Program Vitt bröd

Friskislimpa

1,5 tsk torrjäst
0,5 dl krossat linfrö
8 dl råksikt
1 tsk salt
1 msk olja
3 dl vatten

Program Grovbröd

Saffransbröd

1,5 tsk torrjäst
6 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk strösocker
0,5 g stött saffran
0,5 dl korinter
25 g margarin eller smör
2,5 dl mjölk

Program Vetebröd

Vitt glutenfritt bröd

2 tsk torrjäst
10 dl glutenfri brödmix
0,5 tsk salt
1,5 msk olja
3,25 dl vatten

Program Normal

Italienskt bröd

1-1,5 tsk torrjäst
7 dl vetemjöl
0,5 dl finriven parmesanost
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
1 msk olivolja
3 dl vatten

Program Normal

Recept från tillverkarens hemsida, Traditional Bread-maskinen

Tillbaka överst på sidan

Dessa recept finns på tillverkarens hemsida. http://www.joffe.se/bakmaskiner.htm

Grovlimpa

2 tsk torrjäst
2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågflingor
6 dl vetemjöl
0,5 dl russin
0,5 dl olja
2 tsk salt
5 dl vatten

Program fullkorn

Vetebröd med smak av kardemumma

2 tsk torrjäst
10 dl vetemjöl
1 krm salt
1 dl socker
2 tsk stötta kardemummakärnor
50 g margarin eller smör
4 dl mjölk

Program normal

Ljust glutenfritt bröd

2 tsk torrjäst
1 dl solroskärnor
11 dl glutenfri mix
2 msk husk
1 tsk salt
0,5 dl olja
5 dl vatten

Program normal

Pizzadeg

4 port
1 tsk torrjäst
5 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
1 msk olja
2 dl vatten

Program deg

Örtbröd

2 tsk torrjäst
10 dl vetemjöl
0,5 dl hackad oregano eller annan örtkrydda
0,5 dl olivolja
1,5 tsk salt
5 dl vatten

Program vitt bröd

Vitt formbröd

1,5 tsk torrjäst
7 dl vetemjöl
1 tsk salt
3 dl vatten

Program vitt bröd

Saffransbröd

1,5 tsk torrjäst
6 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk strösocker
0,5 g stött saffran
0,5 dl korinter
25 g margarin eller smör
2,5 dl mjölk

Program normal

Italienskt bröd

1-1,5 tsk torrjäst
7 dl vetemjöl
0,5 dl finriven parmesanost
1-2 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
2 msk olivolja
3 dl vatten

Program normal

Lantbröd

2 tsk torrjäst
11 dl lantbrödsmjöl (ljust)
1 tsk salt
2 msk olja
4 dl vatten

Program normal

Vetebröd med frukt (glutenfritt)

2 tsk torrjäst
10 dl fint glutenfritt mjöl
1 krm salt
0,5 dl sirap
100 g torkad frukt i små bitar
50 g margarin eller smör
4 dl mjölk

Program normal

Tomat- och olivbröd

2 tsk torrjäst
10 dl vetemjöl special
1/2 dl hackade oliver
1 tsk salt
2 msk olivolja
1 dl krossade tomater
3 dl vatten

Program normal

Morotsbröd (glutenfritt)

2 tsk torrjäst
3 dl grovt glutenfritt mjöl
7 dl fint glutenfritt mjöl
1 tsk salt
2 medelstora rårivna morötter
2 msk olja
4 dl vatten

Program fullkorn

Råglimpa

2 tsk torrjäst
2 dl grovt rågmjöl
1 dl rågflingor
7 dl vetemjöl
1,5 tsk salt
1 msk flytande honung
0,5 1/2 dl olja
5 dl vatten

Program fullkorn

Tillbaka överst på sidan

Om du har några bra recept för bakmaskin som jag får använda på denna sida så skriv till mig så blir jag glad. Adressen är bakmaskinen@yahoo.se. Jag vill jättegärna ha ett bra recept på kavring.

Startsida |Allmänt |Tips |Mått och vikt |Mat |E-mail

http://bakmaskinen.se/bakmask/recept.htm